Sunday, January 30

superb hectic but triumphal day



After about 5 days, I finally got the mood to write about the ALAM Interview I attended on 25th of January 2011. 
I'll write it simple but scrupulously. Here it goes :

4.30 a.m  : Reached Jalan Duta bus station
5.30 a.m  : Had the most outset breakfast I've ever had
6.10 a.m  : Morning wash up and Subuh prayer at Masjid around there
7.00 a.m  : Hang out in front of PWTC
7.30 a.m  : Reached Hotel Seri Pacific 
8.00 a.m  : Registration 
                 Height and weight were taken to verify BMI = 20.5
                 Color blind test
9.00 a.m  : Briefing on the Maritime career and sponsorship opportunities
10.30 a.m: Written entrance test (English, Mathematics and Physics) 
                 the test was arduous
12.30p.m: Had lunch at Kenny Rogers with Elynn, her brother and cousin
1.30 p.m : Announcement of Written Entrance Test results 
                 my name was the last name that has been called
2.30 p.m : Went up to the waiting room
3.30 p.m : Psychometric Test 
4.00 p.m : Interview Assessment 
                 interviewed by Captain Manuel and another gentleman from MISC
5.15 p.m : RESULT was given by Dato' Anuar
6.00 p.m : Evening walk around The Mall
7.00 p.m : Arrived Damansara, played with Damia Batrisyia, bathe
8.30 p.m : Strolled around One Utama
10.00p.m: Dined at the Banana Leaves Restaurant
11.45p.m: Took the bus straight to Alor Star

Oh, about the result, I got a letter of Conditional Offer for the Cadetship Program at 
Akademi Laut Malaysia (ALAM)

Alhamdulillah, after all the laborious effort and much money spent, they accepted me for the 
above program on conditional basis subject to my actual SPM result meeting the program
entry requirement.
All I have to do now is wait for 14th of March 2011, the future determination date. 

Congrats to them too!
Elynn, Syafiqah, Syazwan Arif, Syikin, Afifah and others.
I guess Aliff also had made it through, well I hope so http://www.emocutez.com 



Dream of a Better Future

Monday, January 24

unpredictable future

My ALAM interview is tomorrow. I'm not completely prepared. Feeling like there's more than only a butterfly in my stomach, but mannnyyy butterflies. Physically yes,I'm fully prepared, I've bought a new pair of pants and shirt though. But mentally hell no. Besides, I'm a pessimist. Maybe I should change that starting from to-mor-row. Lot of people keep telling me the same thing, again and again, "be confident". What the hell do you think I'm doing now instead of trying to build up confidence. And yes, I'm going to sleep, shivering, tonight. Not because of my nervousness LOL, hella I'm going to sleep in the air-conditioned bus.  Seriously I need a good sleep tonight. I am going to attend an ALL DAY LONG INTERVIEW. Afraid I'll keep yawning again and again tomorrow. That's what I'm worrying about. Anddd I really hope I'll pass the written  tests I'm going to sit. Please pray for me. I really need to be A REAL LUCKY GIRL for this interview. Please pray for me too >,<


"My mind rebels at stagnation. Give me problems, give me work, give me the most abstruse cryptogram or the most intricate analysis, and I am in my own proper atmosphere"-Amir Zain

Saturday, January 22

how to live a life

1st: Make peace with your past so that it doesn't screw up the present.


2nd: What other people think of you is none of your business.


3rd: Time heals almost everything. Give it time.


4th: The person responsible for your happiness is you yourself.


5th: Don't compare your life with others and don't judge them. You have no idea what their journey is all about.


6th: Stop thinking too much, its good not to know all the answers.



feel free to add your own how to live a life

life 

Thursday, January 20

strawberry ice cream [home made]

Ingredients:
1/2 cup of coffee mate
1/4 cup refined sugar
200 ml fresh milk
1/2 cheese cake
4 strawberry
1 spoon of strawberry paste

Steps:
1. Blend all of the ingredients.
2. Pour the mixture into a container.
3. Keep it in the freezer at leat for 8 hours.

Now, It's ready to be served!

#you may sprinkle hundreds and thousands or maybe chocolate chip on you ice cream

very easy,isn't it?and it worth, the feeling of tasting your very own
yummy strawberry ice cream!http://www.emocutez.com



Sunday, January 16

I am sure

I'm sure you'd miss..
I'm sure you'd miss to hang out with me
I'm sure you'd miss the moment we sat in class waiting for McD's delivery
I'm sure you'd miss the moment we sat together on weekend nights talking about crap thingy
I'm sure you'd miss the discussion we made about Illuminati
I'm sure you'd miss the sound I'd made when you were mocking at me
I'm sure you'd miss the faces I'd create when you look at me
I'm sure you'd miss me calling anyone of you as Cutey
I'm sure you'd miss the sound the whole class would made when they hear me
I'm sure you'd miss calling me Armpit when you know it's the way to fight me
I'm sure you'd miss the face I'd pull after you call me
I'm sure you'd miss to persuade me when I sulked over that thingy
I'm sure you'd miss my laugh when you tell me stupid jokes
I'm sure you'd miss me
I'm sure I'd miss you. Yes, I am missing you.
I'm sure of all these because I'm NOT sure whether we can meet up again after this



youguys

Friday, January 14

Lee Bom


tak semena-mena
 hidup rasa tak bermakna
sekarang macam mana?
apa yang tak kena?



confused

Wednesday, January 12

future?


go or not?


after a few days thinking, I've decided to go  I've already confirmed with the administrator
its only interview right?at least, I'll get good experience even if I don't get any sponsorship.still, I hope they'll accept me

Tuesday, January 11

enjin dah start,bila nak jalan?


Setelah 2 hari berpanas terik berawan mendung berhujan rintik2 segala ber- sudah. Penat Lelah. 

First day terpaksa balik lambat sebab ada kakak senior sorang tu ambik lesen kereta. Kena pulak sesi kedua, start pukul 4 petang sampai 7.28. So, kitorang sampai rumah masing2 masa hari dah malam. Aku sampai dalam pukul 8.15 malam gitu. Sakit badan ohh. Lenguh sana lenguh sini.Maunya tak, seharian duduk atas bangku kayu tengah panas. Dah la aku makan roti je tengah hari tu. Dehydrated. Air pun tak bawak. Yang bestnya, aku boleh join geng makcik makcik yang ambik lesen motor jugak. Waktu latihan, aku ikut je belakang budak SMSainsMJiwa. Dia sesat aku pun sesat, orang belakang aku ikut sesat. Then tiga3 kena dengan cikgu -,-

Sebab kena tunggu dari 5.30 petang sampai 7.30, aku pun bersembang la dengan mamat muka bangga hari tu. Selamat la dia ni ramah. pfft, sembang mengalahkan pompuan. Tak kisah la. Sampai rumah je terus bersiap. Makan bihun 1 pinggan tambah nasi 2 senduk. Banyak gila makan. Tu pun tak rasa kenyang. Lupa baca doa kot. Then tengok AJL25, semua grand habis ah tapi tetiba

Juara AJL25 bukan fav aku. Macam mana Ana Raffali boleh kalahkan YUNA?? And penyanyi lain yang jauh lebih hebatt bagaimana? Memang tak puas hati betul dengan juri.

Second day, drive kereta. Alhmadulillah berjalan lancar. Satu benda ja, aku pulas stereng sampai tangan berkilas. Ha ha. Yang tu kena la ubah. InsyaAllah lepas ni boleh kot. Selamat la dapat sesi first, sampai pukul 4 ja. Sekali dengan mamat ni, hensem betul. Muka jepun gila. Aku ingatkan chinese. Bila cikgu panggil Adam Aliff ka Aliff Adam tah, dia bangun. Aik, Melayu? Islam? Ada chance! :p

Ada lak 2 mamat ni. Otai gila. Tapi I LOIKE. Muka boleh-tak-boleh tahan. Kurang belajar. Waktu rehat diorang keluar sampai tamat sesi teori. Waktu nak cop jari baru masuk. Masa demo diorang blah pergi kantin. Maybe dah terror sangat kot. Tengok2 balik memang dah boleh drive pun. Tapi, respect lah cikgu sikit okayy.

Masa nak balik sembang dengan Afifi and budak sorang tadi. Lupa dah nama dia. Start dengan F kot. Sembang macam2 sampai masuk bab AJL. Yang aku perasan si F ni bukan budak yang memaki sukahati. Nak sebut B-A-B-star pun dia slowkan volume dulu. Then abah mai ambik. Abah suruh ajak Afifi balik sekali, tapi dia tak mau. Katanya nak tunggu kawan dia. Fuhh selamat. Segan aku. 


Friday, January 7

back to school!


Aku dah masuk sekolah balik la weh. Tapi lagi awal dari budak2 sekolah lain. Seminggu sebelum New Year lak tu. 25th December 2010. Hohoho Merry Christmas!

Proudly Present.......................

Haa nilah kad matriks sekolah baru aku. Sekolah memandu! Hehe. So status baru : currently studying at Pusat Memandu Pendang (PMP) SDN BHD. Alhamdulillah budak-budak sekelas tak sombong and murah senyuman. Got to know a few friends there. Tu pun sebab takda tempat dah nak duduk so aku tebalkan kulit muka pergi duduk dengan 2 budak pompuan nih. Baik betul diorang ni tauu! Sorang sekolah Tanah Merah and sorang lagi Maktab Mahmud Pendang. Ehem2, budak2 tudung labuh dua2 ni. Segan aku.

Andd...kat situ aku tertarik dengan someone. Wahaha tragik betul. Pepatah ke apatah ada mengatakan "Dari mata turun ke hati" tapi selamatlah kali ni dari mata tapi turun tak sampai ke hati. Mata liar macam ni wuu, sapa yang tak perasan?Lebih kurang macam gambar ni la rupa dia..


comel betullah! rasa macam nak tarik tarik je rambut dia and cabut kornea mata dia letak kat mata akuhttp://www.emocutez.com

Tadi aku ambik Driving Test [Computer] Otw pergi tu perghhh sejam jugak la perjalanan dia sebab kena tunggu Pak Umar (agen yang uruskan driving license aku) kutip semua budak lain. Semua yang pi tu area aku ja tapi sorang pun aku tak kenal. GuGu. Bukan salah aku. Sambung cerita, otw pi tuu kann,, ada la sorang budak ni, lelaki of coz, sebaya aku, boleh pulak bersyarah kat budak form 4 sorang ni kat dalam van. MasyaAllah. Dari subjek BM sampai la BI, PI, Sej, Math pluss Physics, Chem, Bio and tak lupa AddMath. Memang la bagus nak nasihat budak tu tapi fikir2 la keadaan sekeliling. Geli telinga aku dengar dia membebel macam pensyarah tak bertauliah. 

Cukupcukup lah mengutuk kan. Tapi tak habes lagi. Kejap lagi ada lagi aku nak cakap pasal mamat muka bangga ni. After siap buat test tu aku keluar la. Rasa macam lama ja aku buat tu, dahla tak check dah. Terkebil-kebil mata aku tengok skrin sebab tak bawak spek. Tak sangka lak aku orang first siap [bangga nih haha] Tunggu result di print. Sembang la dengan budak pompuan sorang ni. Manis betul muka dia tapi pendiam. Selang 5-10 minit lepas tu mamat tadi keluar. Dia tunggu kakak tu print result. Muka dia BANGGA gila macam BANGLA pun ada aku tengok naik meluat. Tau la pass tapi tak payah buat muka macam tu bole? Bila ditanya berapa, jawapan dia cukup2 makan. Oh 42/50 la ek?Tahniah lahh.

Keluar pulak lagi sorang mamat comel yang kasihan ni. Rumah mamat ni satu kampung dengan aku tapi muka dia pun aku baru tengok 2 kali termasuk hari tu dia satu kelas dengan aku jugak. Muka frust. Kesian dia, FAIL. Dengar2 dia dapat berbelas-belas. Erkk, salah dengar kot? HAFIZ YUSOF pulak hebat gila dapat 49. Kalah aku. wuwuuu.

Result aku tak lah sebaik dan sehebat mana tapi ALHAMDULILLAH lulus

Ujian computer JPJ:
Seksyen A: 12/15
Seksyen B: 25/25
Seksyen C: 9/10
Jumlah: 46/50
Jangkamasa ujian: 13 minit 39 saat.


Wassalam..


Wednesday, January 5

ramadhan!

Bulan Ramadhan bulan mulia kan?Agak2 kalau orang nama Ramadhan macam mana pulak ek..? Entri ni bukan pasal bulan Ramadhan, ni pasal kawan yang nama Ramadhan. Dah 5 tahun kot kami hilang jejak, at last facebook jugak jadi tempat bersua kembali. Cewahh ayat takleh belah. Eh2, bukan boyfriend lama tau. GIRLfriend lama I la. Hoho


Actually dah agak lama aku try nak cari dia and bebudak lelain, tapi apakan daya tak pernah nak jumpa. Kalau jumpa pun satsat ja. Lepas tu lost contact balik. Maybe bukan jodoh kami semua nak jumpa balik waktu tu. Lately ni tetiba rasa rindu pulak nak trace balik semua bebudak batch aku kat SRIDA (Sek. Ren. Islam Darulaman) sekolah lama aku dulu2. La ni dah jadi sekolah adik aku, Nabil. Kenangan kat situ sumpah takleh lupa. Dari darjah satu sampai jahanam (darjah enam) Insyallah semua aku ingat la. 


Pagi2 tak berapa buta tadi macam biasa aku online. Dah 2-3 hari jugak la aku start cari. Add sana Add sini. Bila approve, kureng yang approach aku. Alahai sedihnya rasa =( Then aku ternampak nama Khirramadhan Bahari kat section People You May Know. Eh ni bukan People You May Know ni, sepatutnya People That You Know. Haha. Tunggu apa lagi, aku add jela. Ecstatic habeslah sebab dah jumpa orang yang aku selalu bahan duluu. 


Petang tadi aku online lagi. Haih kau ni Ila, tak abeh2 online. Tengok dia dah approve, siap LOIKE lagi kot. Baru nak click kat profile dia, ada mesej masuk. "Hoi!!!pandai ko mncari...mana jmpa profile aq neh?..;)" Ala-ala gitu ler bunyiknye. Reply : message sent. Tut tutt bunyik IM terpacak kat page aku. Hehe.. Ni yang syok ni, nampak macam ada orang excited ja jumpa aku (padahal aku yang excited lebihh) Aku tanya "kenal ka sapa ni?" Dia tanya balik "sapa ekk?" then gelak. Ngeng betoi. Aku wat la muka selamba badak aku. Then dia tanya "Siti kan?" Aku jawab "Nabila" Dia sambung "Huda" Alamakk!sweet betul kan kan? Miahaha melampau betul aku. Ni la effect seronok jumpa kawan lama.

Dia ni dulu aku panggil pinky tau! nak tau sebab apa? sebab duludulu dia pakai spek mata warna pink siap boleh patah2kan lagi auww. Ala-ala elastic gitu. Bila aku cakap pink, dia cakap "merah la!" Aku selalu gila bahan dia. Seronokk. Sorry la Madon, kau jadi mangsa aku dulu. Dah 5 tahun tak cari pasal dgn kau. Rindu pulak. Haha


Jeng Jeng Jengg!! Inilah orangnya...




Yang ni pulak part yang aku terharu plus bangga plus seronok plusplus lah katakan....http://www.emocutez.com

Firstly, hang cakap hang dah tak auwww. Aku tak cakap pun hang auww dulu, hang yang cakap. Haha
Secondly, hang cakap aku koi lawa (makin lawa). Fulamak! sahabat baik dunia akhirat la. Memang masa tu aku wat muka selamba badak lagi tapi hati aku dah kembang sebesaq badak teww. Bangga siot! Sapa tak suka kena puji kan?


Fuh, panjang betoi cita pasal budak ni. Belambak lagi kott, tapi dah tak laqat nak tulih.  Harap-harap dapat la jumpa budak ni masa reunion ka bila-bila masa la. Sekian.

Selamat berjumpa semula, kawan

Eh, btw dia ni single lagi taw. Kalau nak, I boleh tolong COPPkan :p


Sunday, January 2

hello 2011 goodbye 2010

tak banyak nak cerita. bosan la menaip.

We had a barbecue party kat rumah semalam sempena New Year. Quite great because everyone gathered dari petang nak prepare lauk pauk yang sedapsedap belaka.

And today everything was very well. No quarrelling No sleeping No daydreaming No wasting No *&^*ing and Nothing

Sum up of year 2010 maybe later, besides why bother about past when you have a brighter future waiting for you

New year's resolution is still in my mind. Adding subtracting multiplying dividing them up until no way to list it all

So...
Hello 2011! and Goodbye 2010..